Agenda

Tentoonstelling

7 april t/m 25 augustus 2024

Lezing

9 april 2024

Aanpassing aan zeespiegelstijging - De Deltawerken van de 21e eeuw

Eén van de grote vragen voor ons laaggelegen land is of en hoe we ons kunnen aanpassen aan zeespiegelstijging. Aan de hand van de recente voorspellingen van zeespiegelstijging van het KNMI gaat de lezing in op mogelijke maatregelen en strategieën voor de aanpassing (adaptatie) van Nederland aan zeespiegelstijging. Belangrijke sleutelmomenten betreffen de vervanging van de grote stormvloedkeringen zoals de Maeslantkering en de Oosterscheldekering, mogelijk in de tweede helft van deze eeuw. Door middel van ontwerpend onderzoek is inzichtelijk te maken hoe de toekomst van bijvoorbeeld de Rotterdamse regio eruit kan zien, en hoe keuzes rondom de waterwerken samenhangen met stadsontwikkeling, de haven en natuur. Kustbescherming is ook van groot belang in veel andere delen van de wereld. Het laatste deel van de lezing gaat in op de bijdrage van Nederlandse onderzoekers en ontwerpers aan plannen en werken in Bangladesh en Texas.

Bas Jonkman is hoogleraar waterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en gasthoogleraar bij Texas A&M University in de Verenigde Staten.


Lezing

14 mei 2024

Aqua Vitae

Water is de onmisbare bron van ons leven, maar tegelijkertijd is er ook de angst voor zijn vernietigende kracht. Het bepaalt onze mogelijkheden en onze grenzen. Dit jaar wil Land Art Delft water op de voorgrond zetten.

Aqua Vitae: De Kracht en Pracht van Water gaat in op de diepgaande relatie tussen de mensheid en water. Vanwege de overweldigende aanwezigheid van water op onze planeet, verkennen we de dualiteit ervan: een levensbron en een potentiële bedreiging.

Kunstwerken wekken de diversiteit en kracht van water tot leven. Van verstilde schilderijen tot minuscuul waterleven, elke kunstuiting belicht een uniek facet van water.

Kunstenaars: Jaap van den Berg, Aafke Buitelaar, Wim van Egmond, Rob van Es en Jan Radersma.

Opening 7 april, 15:00 uur


Wat betekent klimaatverandering en zeespiegelstijging voor Nederland

Water komt van voren naar Nederland via de zee, van achteren via de rivieren, van onderen via het grondwater en van boven via de regen. Deze lezing gaat over hoe dat natuurlijke watersysteem eigenlijk werkt en hoe snel en hoe veel dit verandert met een veranderend klimaat en een stijgende zeespiegel.  Regen vormt maar een klein deel van het Nederlandse zoete water. Laaggelegen aan de monding van de rivieren Maas, Rijn, Schelde en Eem komt het grootste deel van ons zoete water vanuit de omringende landen. Wat daar gebeurt, welke gevolgen klimaatverandering daar hebben, bepaalt voor een groot deel waarmee we hier te maken krijgen.  We zijn ook nog een land dat zijn welvaart dankt aan export van machines, landbouwproducten. Ook importeren we kleding, voedsel, voer voor dieren.  Indirect verbruiken wij ook hiermee heel veel water elders in de wereld. Daarom is klimaatverandering niet alleen hier van betekenis, maar ook het klimaat elders is van belang voor Nederland.

Jaap Kwadijk is Fysisch Geograaf, werkt als klimaatadaptatie expert bij Deltares en is in deeltijd als hoogleraar modelleren van waterbeheer en klimaat verbonden aan de Universiteit Twente.