Lezingen waterjaar 2024 bij LAD


Locatie:
           Rotterdamseweg 205 Delft
Data:                12 maart, 9 april en 14 mei 2024
19:00 - 19:30    Ontvangst met koffie
19:30 - 20:30    Lezing
20:30 - 21:30    Napraat met een drankje


Deelname is kosteloos.
Registratie is verplicht om teleurstelling te voorkomen.
U kunt via onderstaande button registreren.
(zet er duidelijk bij of het voor de hele reeks lezingen is of voor één of een deel)


12 maart 2024
Water en het klimaat van Nederland
Spreker Peter Siegmund (KNMI)
 

Water speelt een grote rol in het klimaat van Nederland. Soms valt er veel neerslag, zoals in de afgelopen herfst, en soms valt er nauwelijks wat, zoals vorig jaar juni. Hoe droog de grond wordt, hangt niet alleen af van de neerslag maar ook van de verdamping. Water zit ook in de lucht, in de vorm van waterdamp en als vele kleine druppeltjes die de wolken vormen. En dan is er natuurlijk het water van de zee, en de zeespiegel die omhoog gaat. Hoe bepaalt water het klimaat van Nederland? Waar en wanneer valt de meeste neerslag? Wat bepaalt hoeveel water er verdampt? Hoe ontstaan wolken? Hoe is het klimaat in Nederland de afgelopen decennia veranderd, en wat is de verwachte verandering voor de komende tijd, met name op het gebied van water? Hoe zit het met hevige neerslag en veranderingen daarin? Hoe verandert de zeespiegel? Genoeg te vertellen over water in ons klimaat: hoe het is, hoe het verandert, en waarom.

Peter Siegmund is natuurkundige en klimaatexpert bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).  


9 april 2024
Aanpassing aan zeespiegelstijging - De Deltawerken van de 21e eeuw
Spreker Bas Jonkman (TU Delft)
 

Eén van de grote vragen voor ons laaggelegen land is of en hoe we ons kunnen aanpassen aan zeespiegelstijging. Aan de hand van de recente voorspellingen van zeespiegelstijging van het KNMI gaat de lezing in op mogelijke maatregelen en strategieën voor de aanpassing (adaptatie) van Nederland aan zeespiegelstijging. Belangrijke sleutelmomenten betreffen de vervanging van de grote stormvloedkeringen zoals de Maeslantkering en de Oosterscheldekering, mogelijk in de tweede helft van deze eeuw. Door middel van ontwerpend onderzoek is inzichtelijk te maken hoe de toekomst van bijvoorbeeld de Rotterdamse regio eruit kan zien, en hoe keuzes rondom de waterwerken samenhangen met stadsontwikkeling, de haven en natuur. Kustbescherming is ook van groot belang in veel andere delen van de wereld. Het laatste deel van de lezing gaat in op de bijdrage van Nederlandse onderzoekers en ontwerpers aan plannen en werken in Bangladesh en Texas.

Bas Jonkman is hoogleraar waterbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en gasthoogleraar bij Texas A&M University in de Verenigde Staten.


14 mei 2024
Wat betekent klimaatverandering en zeespiegelstijging voor Nederland
Spreker Jaap Kwadijk (Deltares)
 

Water komt van voren naar Nederland via de zee, van achteren via de rivieren, van onderen via het grondwater en van boven via de regen. Deze lezing gaat over hoe dat natuurlijke watersysteem eigenlijk werkt en hoe snel en hoeveel dit verandert met een veranderend klimaat en een stijgende zeespiegel.  Regen vormt maar een klein deel van het Nederlandse zoete water. Laaggelegen aan de monding van de rivieren Maas, Rijn, Schelde en Eem komt het grootste deel van ons zoete water vanuit de omringende landen. Wat daar gebeurt, welke gevolgen klimaatverandering daar hebben, bepaalt voor een groot deel waarmee we hier te maken krijgen.  We zijn ook nog een land dat zijn welvaart dankt aan export van machines, landbouwproducten. Ook importeren we kleding, voedsel, voer voor dieren.  Indirect verbruiken wij ook hiermee heel veel water elders in de wereld. Daarom is klimaatverandering niet alleen hier van betekenis, maar ook het klimaat elders is van belang voor Nederland.

Jaap Kwadijk is Fysisch Geograaf, werkt als klimaatadaptatie expert bij Deltares en is in deeltijd als hoogleraar modelleren van waterbeheer en klimaat verbonden aan de Universiteit Twente.