Een solo-expositie van Jan Radersma in Delft. Ter gelegenheid van deze expositie verschijnt er een uitgave met afbeeldingen (40 stuks) van zijn werk en teksten van o.a. Frank Eerhart, Marije Bouman en Pieter Siebers.

Archief

Lezing


12 maart 2024

OP DE VLUCHT
Kunst in ballingschap - uitdrukkingen van verlies en hoop

tentoonstelling

1 mei t/m 20 augustus 2023

Changement, Stillevens van Delft
tentoonstelling

15 januari t/m 26 april 2023


Artist in Residence
8 juli t/m 22 juli 2023

artist in residence



Landscape as a memory
’Hommage aan Paula’

27 augustus t/m april 2024

tentoonstelling

Van 1 mei tot en met 20 augustus 2023 wil Stichting Land Art Delft letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan kunstenaars die op de vlucht moesten slaan.

De tentoonstelling verkent ballingschap niet alleen als een mentale of fysieke toestand, maar ook als een katalysator voor creativiteit; inderdaad, de scheiding van het vertrouwde inspireert tot innovaties in vorm en techniek. Er is een aantal bijzondere werken te zien; het resultaat van een zoektocht naar een veilig onderkomen, een vlucht voor de gruwelen van een oorlog, onderdrukking, geweld, intolerantie, discriminatie en klimaat.

De expositie toont werken van jonge vluchtelingen wonend in het AZC Delft; van Arsevin - een kunstenaar die lang geleden huis en haard moest ontvluchten; van Abd Alkader Abd Alwahed - een kunstenaar die recent zijn toevlucht nam naar Nederland; van Ribal Elkhatib - een kunstenaar die nog altijd niet weet of hij in Nederland mag blijven en van Welmoed Reitsma - een Nederlandse kunstenaar die bang is dat ze door de klimaatverandering vluchten moet. 


Centraal in deze tentoonstelling staan de stillevens van de Delftse kunstenaars: fotograaf Fleur Halkema, beeldend kunstenaar Rob van Es en schilder Paula Kouwenhoven. Drie verschillende, hedendaagse interpretaties van het stilleven. Inspiratie uit de traditie van het oorspronkelijke stilleven zoals in de 17e eeuw ontwikkeld. Vooral Delftse schilders waren in die tijd koploper in dit genre. Om deze traditie te duiden is er ook een videopresentatie te zien van stillevens van Delftse meesters uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft.

OVER LAND
solotentoonstelling Jan Radersma

tentoonstelling

Water en het Klimaat van Nederland

Water speelt een grote rol in het klimaat van Nederland. Soms valt er veel neerslag, zoals in de afgelopen herfst, en soms valt er nauwelijks wat, zoals vorig jaar juni. Hoe droog de grond wordt, hangt niet alleen af van de neerslag maar ook van de verdamping. Water zit ook in de lucht, in de vorm van waterdamp en als vele kleine druppeltjes die de wolken vormen. En dan is er natuurlijk het water van de zee, en de zeespiegel die omhooggaat. Hoe bepaalt water het klimaat van Nederland? Waar en wanneer valt de meeste neerslag? Wat bepaalt hoeveel water er verdampt? Hoe ontstaan wolken? Hoe is het klimaat in Nederland de afgelopen decennia veranderd, en wat is de verwachte verandering voor de komende tijd, met name op het gebied van water? Hoe zit het met hevige neerslag en veranderingen daarin? Hoe verandert de zeespiegel? Genoeg te vertellen over water in ons klimaat: hoe het is, hoe het verandert, en waarom. 

Peter Siegmund is natuurkundige en klimaatexpert bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).  

Stichting Land Art Delft heeft in haar geschiedenis al drie Landscape as a Memory, Artist in residence projecten georganiseerd met zowel internationale als nationale kunstenaars. 1 mei 2022 is onze directeur, artistiek brein en inspiratie, Paula Kouwenhoven, overleden. Zij heeft de afgelopen 25 jaar het beeldenpark, de Hortus Oculus en de galerie opgebouwd zoals deze nu zijn, vol met kunstwerken die samen met de natuur voor een inspirerende plek midden in de polder zorgen.

De kunstenaars Kouji Ohno, Yubu Furutani, Gaku Hayashi, Els Otten, Simone Ten Bosch en Marcel van Zijp brachten in juli een hommage aan Paula als dank voor haar eindeloze gastvrijheid, inzet, creatieve gedachten en passie voor haar vak. Zij maakten nieuwe blijvende kunstwerken die geplaatst zijn in het beeldenpark en de galerie.

In de galerie presenteren wij ook werk van Paula zelf: schilderijen, beelden en foto’s.

Een kleine selectie van kunstenaars (nationaal/internationaal) op bezoek en aan het werk op de Rotterdamseweg 205 in Delft maken hun eerbetoon aan Paula. Een deel van deze werken worden geplaatst in het landschapspark van Land Art Delft.


GREAT IN SMALL

tentoonstelling

17 oktober t/m 23 januari 2022

45 kunstenaars uit India en Nederland tonen elk een serie van 4 miniatuurwerken. De kunstenaars zijn door World Art Delft gevraagd om hun hedendaagse visie te geven op de miniatuur, die in India een eeuwenlange traditie kent.

In de tentoonstelling exposeren zowel jonge als gevestigde kunstenaars. Sommigen hebben een eigentijdse aanpak, anderen een meer traditionele. Het werken op kleine schaal stelt de kunstenaar voor verschillende uitdagingen. Dit blijkt duidelijk uit de getoonde werken, die variëren van miniatuurschilderingen tot foto’s tot installaties. De werken zijn speciaal voor de tentoonstelling vervaardigd tijdens de coronacrisis.

Bij de tentoonstelling is een begeleidende catalogus verschenen, met afbeeldingen van alle 180 miniatuur kunstwerken en informatie over de kunstwerken in Nederlands en Engels.


THEO JANSEN
STRANDBEESTEN IN DE POLDER

tentoonstelling

1 augustus t/m 10 oktober 2021

De strandbeesten schudden het zand van hun ledenmaten en prepareren zich om neer te strijken op en in de groene drassige veengronden bij WAD/ LAD, waar zij eerst een periode binnen in de Galerie veel liefde en aandacht krijgen zodat ze rustig kunnen acclimatiseren en worden voorbereid op hun plek buiten in het beeldenpark. De strandbeesten zullen de mensen verbaasd doen staan over de techniek en hen betoveren met hun schoonheid.


REFLECTIONS C19

tentoonstelling

12 november t/m 31 januari 2021

Reflections C19 is het thema voor dit komende seizoen bij World Art Delft. Het jaar 2020 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin de corona-pandemie uitbrak en de maatregelen van overheden om de verspreiding tegen te gaan hele samenlevingen heeft stilgelegd. Het is een tijd waarin de mens wordt teruggeworpen op de essentie van wat ons tot mens maakt, doordat een groot deel van onze normale bezigheden simpelweg niet meer uitvoerbaar zijn. Dat schept ruimte en kansen om op een nieuwe manier met onze waarden en fundamenten om te gaan. Zoals dat ook na de pest en later ook de na cholera-uitbraak is gebeurd, doet het ons nadenken over wat de essentie is van wie wij zijn als mens. Cultuur is bij dit proces onontbeerlijk, niet als leuk iets voor erbij, maar als onlosmakelijk onderdeel van de eerdergenoemde essentie.

Met werk van: Ad Arma, Olaf Zefanja de Baar, Erna Booman, Simone Ten Bosch, Lon Buttstedt, Huibert van Dorp, Jan van Dorp, Jan van den Dungen, Frank Eerhart, Sunny Gardeur & Ava Schmitt, Nico Hemelaar, Paul van Beek & Noëlle Joosen, Sarah Linde, Susumu Ohira, Els Otten, Jan van der Putten, Marius Quee, Jan Radersma, Marieta Reijerkerk, Harry Schumacher, Larisa Sjoerds, Dodog Soeseno, Guido Sprenkels, Anja Steketee, Gert Strengholt, Akiko Suzuki, Bert de Turck, Frans van Viegen, Ron Weijers, Frans de Winter, Gerrit de Wilde, Kentaro Yokouchi.


VAN BINNEN NAAR BUITEN

tentoonstelling

30 augustus - 25 oktober 2020

In oktober 2020 wordt in Nederland aandacht besteed aan het landschap tijdens de Week van het Landschap. Het landschap in de ons omringende natuur heeft ons altijd geïnspireerd om prachtige projecten op te zetten. In de buitenlocatie hebben diverse beelden en installaties inmiddels een plek gevonden. Binnen heeft een groot aantal beeldend kunstenaars op eigen wijze het landschap verbeeld. WAD wil ook nu het licht laten schijnen op het landschap dat van alle tijden is en van alle locaties in de wereld. Een landschap dat ons verwondert maar ook troost biedt.

Kunstenaars: Helena G. Anderson, Harry van Berlo, Jan van den Dungen, Frank Eerhart, Marian van Esch, Barteld, Janneke Hillenaar, Monique Hoffman, Sarah Linde, Jan van der Putten, Sandra van der Meijden, Paula Kouwenhoven, Jan Radersma, Jeanne Rombouts, Karin Schreppers, Marielle Soons, Bert den Turck, Arne Udo, Anne-Marie van den Tilleart, Meint van der Velde .


75 JAAR VRIJHEID

tentoonstelling

1 mei t/m 23 augustus 2020

In dit project van WAD zullen beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland hierop persoonlijke interpretatie geven. Bij het thema vrij zijn. Jongeren worden hierbij betrokken middels een educatief project. Hoe vrij ben jij..? In samenwerking met Museum Vlaardingen en Kade 40 in Vlaardingen zijn 30 nationale en internationale kunstenaars geselecteerd om een werk te ontwikkelen met het thema het  Kairotische moment. Kairos is de god van het juiste moment, de juiste maat, van de interval en van de subjectieve ervaring van tijd, goed te onderscheiden van de lineaire kloktijd van zijn grootvader Chronos. Kairos wil zeggen: de tijd nemen. Belangrijk om in deze tijd stil te staan bij dit moment 75 jaar vrijheid.

Met werk van: Akiko Suzuki-Heyward, Frans de Winter, Diederik Klomberg, Bea Last, Harry Schumacher, Helen Vergouwen, Karin de Visser, Jan Wagner, Frank Eerhart, Jan Radersma, Madeleine Wories, Mark van den Heuvel, Margot Hartford, Marcel van Zijp, Mélanie van Tienen, Nico Hemelaar, Paula Kouwenhoven, Roel Teeuwen, Michel Snoep, Dong Ye Kloppenburg, Ron Weijers, Sarantis Gagas, Tomasz Vetulani, Kouji Ohno, Wolfgang Brenner en Fenneke Hordijk.


Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de ‘Kulturele Evenementen Groep’ (KEG) Schijndel hebben ruim vijftig kunstenaars zich door bovengemelde titel laten inspireren. Een deel van de tentoonstelling is nu te bezichtigen bij ons.

Bij deze tentoonstelling is een catalogus verschenen, deze is te koop in de Galerie (10 euro).

DAAR WAAR DE ZEE HET LAND KUST
tentoonstelling

t/m 25 januari 2022

1 mei 2022 is kunstenaar en oud directeur van Stichting Land Art Delft overleden. In deze tentoonstelling nemen we de kijker mee door een reis in haar leven als kunstenares. Verschillende werken van de afgelopen tientallen jaren worden tentoongesteld.

Een deel van de werken zijn te koop, er wordt ook een ansichtkaarten set aangeboden. De opbrengst van deze tentoonstelling gaat naar de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker.


PAULA KOUWENHOVEN
tentoonstelling

19 oktober 2022 t/m 14 januari 2023